Opening

De opening op donderdag 7 februari is voor genodigden. De opening zal worden verricht door Afra Vroling-Nan.

Even voorstellen: Afra Nan, geboren en getogen in het prachtige dorp Venhuizen. Mijn relatie met de tulpenwereld? Als Venhuizenaar kon je natuurlijk niet om de tulpen heen. Mijn vader was ook tulpenbouwer. Hij teelde destijds een half bunder, een areaal dat nu niets voorstelt en alleen gebruikt wordt om wat proefsoorten neer te zetten. Maar indertijd was dit een flinke ‘bouw’, waarvoor je zelfs een teeltvergunning nodig had.

In 1957 trouwde ik met Theo Vroling en draaide de zaak niet meer om tulpen, maar om kachels. Het bedrijf van de gebroeders Vroling was gespecialiseerd in HETELUCHTKACHELS. Er werden veel van deze kachels verkocht, vooral in de agrarische sector. Het principe was eenvoudig: een ventilator onderin, een oliebrander daarboven en bovenin de pijpen die richting de schuur, de cellen en andere ruimtes in de hallen gingen. In de loop der jaren werden de oliebranders vervangen door gasbranders. Nu, anno 2018, zijn er nog steeds schuren (o.a. aan de Middenweg) waar de kachels in bedrijf zijn. Sterk staaltje techniek dus.

Het bedrijf ging crescendo, totdat in 1971 mijn man Theo als gevolg van een ongeval plotseling kwam te overlijden. Het besluit is toen genomen dat ik het bedrijf in Hem overnam met 20 personeelsleden. Met de kracht die ik heb opgedaan in die jaren heb ik me kunnen inzetten voor allerlei zaken in de gemeenschap Venhuizen (e.o.). In 1982 ben ik voorzitter geworden van het verzorgingshuis en de seniorenwoningen van de BOSMANSTICHTING. Het beheer over het bejaardenhuis, de flatjes en de aanleunwoningen. In 2007 ook nog de appartementen in de Bosmanstaete. Dit alles voelde als het voeren van een bedrijf, ondanks dat het een stichting was. In 2000 is de Bosmanstichting overgedaan aan “Wilgaerden”. En de woningen aan Grootslag in 2015.

In diezelfde periode ben ik ook 12 jaar actief geweest in de politiek. Van 1991 tot 1998 als Wethouder van de Gemeente Venhuizen. Ik ben nog zeer actief bijvoorbeeld een rondje met de wandelclub door ons mooie dorp. Ik ben actief als vrijwilligster in het Nicolaas Verpleeghuis in Lutjebroek. En bij Wonen Plus een organisatie die ondersteuning geeft aan zelfstandige wonende ouderen. Ik ben nog steeds druk aan het lobbyen om meer woningen voor “onze” ouderen in het centrum te krijgen. En met veel plezier ben ik werkzaam in het bestuur van het mooie initiatief “de Verbinding”, van de Stichting Vrienden Tuin Bosmanstaete. Deze stichting draagt zorg voor een prachtige verbinding tussen jong en oud, dier en vriend. Geweldig om te doen.